Rólunk

Az Civil Tanács Egyesület célja, hogy a közösségi aktivizmus erősítése mellett felébressze az emberekben a szolidaritást, és cselekvésre, összefogásra ösztönözze, illetve az óvintézkedések és szabályok betartására hívja fel a figyelmet.

A segítségnyújtást szívügyünknek tekintjük. Hisszük, hogy a bajban mutatott szolidaritással, önkéntes tevékenységgel sokkal nagyobb erővel és hatékonysággal tudjuk lebontani az előítélet láthatatlan, de erős falait, és a veszélyhelyzet elmúltával egy békésebb társadalmi helyzetbe tudhatjuk magunkat és családunkat, és egy szolidáris, befogadó és elfogadó társadalmat, egy közös és nem megosztott országot építhetünk!

A Civil Tanács Egyesület 2019 novemberében 128 civil szervezet részvételével azzal a céllal alakult, hogy a Magyarországon működő civil szervezeteket és azokat a magánembereket összefogja és közösségi aktivizmusra ösztönözze, akik a nemzetiségi kultúra, az oktatás, valamint az alapvető jogok érvényesítésében tevékenykednek. A még bejegyzés alatt álló országos szerveződés terveit és munkáját befolyásolta az új koronavírus-fertőzést (COVID-19) terjedése, és igazodva az Országgyűlés és a Kormány által elrendelt veszélyhelyzethez és a korlátozó intézkedések, a rendkívüli jogrend bevezetéséhez, igazodtunk az új kihívásokhoz és feladatokhoz, hogy a vészterhes időben magukra maradt és kilátástalan helyzetbe került roma és nem roma családoknak, időseknek lehetőségeinkhez mérten segítséget nyújthassunk.

A mindennemű pártpolitikától független szerveződésünk ennek érdekében olyan 5-8 fő önkéntes akciócsoportokat hozott létre a Civil Tanácshoz csatlakozott szervezetek és magánszemélyek székhelyén és lakhelyén , akik koordinálják és segítik az adott településen felmerülő problémákat. Az önkéntes csoport tagjai elérhetőségükkel jelentkeztek saját településükön a polgármesteri hivatalban, az operatív törzsnél és védelmi bizottságnál, és a nap 24 órájában készültségben állnak, hogy szükség esetén származástól, életkortól függetlenül minden embernek segítséget nyújtanak.

ACivil Tanács tevékenységének egyik fontos állomása, monentuma volt, hogy Radics József alapító és Orgován László önkéntes aktivista személyes tárgyalást folytatott Palkovics László innovációs és technológiai miniszterrel az esetlegesen elhúzódó járványhelyzet miatt szükséges segítségnyújtásról,, és támogatási lehetőségekről.

Szeretnénk kihangsúlyozni, hogy a Civil Tanács nem rendelkezik önálló anyagi forrással, ezért az általa osztott és koordinált adományokat kizárólag önkénteseink magán felajánlásaikból, vagy támogató szervezetek, magánszemélyek hozzájárulásából tudja megvalósítani. Szervezetünk minden egyes beérkező és kimenő adományról részletes tájékoztatást ad és adott, abban az esetben is, ha az adományozók kifejezetten kérték, hogy nevüket ne említsük. A névtelenséget tiszteletben tartva ebben az esetben is fényképes beszámolót írtunk, illetve postoltunk a közösségi médiában.

ACivil Tanács külön szeretne kiemelt köszönetet mondani Polgár András úrnak, aki több esetben is jelentős összegű adomány megvásárlásával segítette célunk megvalósítását. Polgár András első támogatásaként 1.000.000 (Egymillió forint) támogatást nyújtott a Civil Tanácsnak, hogy tartós élelmiszer vásárlással segíthessünk a bajba jutott embereken. További nagy összegű felajánlásaiból tisztítószereket és élelmiszert vásároltunk, amelyt Gyöngyöspatán és több más vidéki kistelepülésen, valamint Budapesten a XIV. és XV. kerületben, és Vecsésen, Gyálon és Soroksáron településen osztottunk szét a rászoruló családok számára.

Még egyszer szeretnénk köszönetet mondani minden önkéntes segítőnek, támogatóinknak, adományozónak! Vigyázzanak magukra, óvják saját maguk és embertársaik egészségét, és lehetőleg maradjanak otthon!

Budapest, 2020. április 01.
Radics József, a Civil Tanács alapítója