Kategóriák
Információ Közlemény Szervezet

Nyilatkozat

Az Országos Roma Civil Tanács tagjaként, támogatójaként szeretnénk egyértelművé tenni a közvélemény és a roma közösség számára, hogy magánszemélyként, illetve civil szervezet vezetője, vagy tagjaként mi soha nem csatlakoztunk Gallyas Istvánhoz és Daróczi Zsuzsához, akik most megpróbálják eltulajdonítani ennek az informális csoportnak a nevét!

Mi 2019 Decemberében, majd hivatalosan 2020. február 22-én, Budapesten tartott közös találkozón Radics József hívására azzal a meggyőződésünkkel csatlakoztunk az Országos Roma Civil Tanács nevű csoporthoz, hogy az újonnan alakuló tömörülés a Magyarországon működő civil szervezeteket és azokat a magánembereket összefogja, és közösségi aktivizmusra ösztönözze, akik a nemzetiségi kultúra, az oktatás, valamint az alapvető jogok érvényesítésében tevékenykednek. Már a kezdetekkor megfogalmaztuk, hogy az Országos Roma Civil Tanács nem politikai tömörölés, független az Országos Roma Önkormányzattól és más politikai pártoktól. Az első személyes találkozóról készült jegyzőkönyvet minden résztvevő megkapta, és a később csatlakozottak is megismerhették.

Márciusban, a koronavírus miatt elrendelt veszélyhelyzet az Országos Roma Civil Tanács tagjainak is egy új kihívást jelentett, és alkalmazkodva az új körülményekhez: roma és nem roma, szegénységben élő közösségek megsegítését tűzte ki célul. Kezdetben a tagok felajánlásaiból nyújtott segítséget, majd ehhez csatlakoztak külső támogatók. Összefogásunk eredményeként az ország különböző részein több mint 5000 családnak tudott az Országos Roma Civil Tanács hathatós segítséget nyújtani, és mintegy 35.000 embert, köztük sok kisgyermeket ért el közvetlenül. Önkéntesek és aktivisták folyamatosan beszámoltak az eljuttatott adományokról. Látva a közösségi erőt, a tényleges segítségnyújtás szükségességét és eredményét, számos közéleti személyiség és magánember segítette a munkánkat.
Ezt az eredményt megirigyelve többszöri politikai támadás érte a teljesen politikamentesen működő önkéntes csoportot. Előbb azzal a hamis váddal illették, hogy személyes adatokat gyűjt, majd személyeskedő lejárató hadjáratot indítottak a csoportban tevékenykedők ellen.

Az, hogy Gallyas István és Daróczi Zsuzsa a Nemzeti Roma Összefogás két vezetője az Országos Roma Civil Tanács nevét kisajátítani igyekszik, számunkra egyértelmű és nyilvánvaló politikai, illetve személyeskedő, alattomos támadás. Úgy véljük, a nevezett két személynek azért van szüksége az Országos Roma Civil Tanács nevére, hogy megtévesszék az embereket, és lerombolják a közösségi aktivizmusba fektetett eredményeinket. A tettek beszélnek! Nem lehet becsapni, megtéveszteni emberek tömegeit! Eredményeinket, összefogásunk erejét, bármit is tegyenek mások, és egyes önjelölt személyek, nem tudják ellopni, mert a hazugságra mindig fény derül!

Ezen nyilatkozat aláírásával szeretnénk egyértelművé tenni, hogy nem tudunk azonosulni a Nemzeti Roma Összefogás két vezetőjének tisztességtelen politikai szándékával, és elhatárolódunk a roma közösség és a teljes magyar társadalmat megtévesztő cselekedeteitől!


Radics József, alapító, ORCT
2020. május 18.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük